Overheid biedt online echscheidings service aan

De Volkskrant weet onlangs te melden dat koppels in Nederland steeds vaker online een echtscheiding regelen. Zo hebben in de afgelopen maanden al meer dan 600 koppels online een echtscheiding geregeld en daar komen wekelijks 15 nieuwe aanmeldingen bij.

Er zijn al een tijdje commerciële aanbieders actief die via het internet een echtscheiding regelen, en sinds kort biedt zelfs onze eigen overheid een online echtscheiding service aan.

200308173-001

Zo werkt een online scheiding

De Nederlandse regering heeft afgelopen november als eerste overheid ter wereld zelf een online echtscheiding service gelanceerd, maar commerciële aanbieders zijn hier al een tijdje mee bezig.

In principe moet er bij een online echtscheiding ongeveer hetzelfde gebeuren als bij een ‘traditionele’ scheiding: er moeten duidelijke regels worden gemaakt, beide partijen moeten het eens worden over bezittingen, geld, het huis, kinderen, alimentatie etc. Zodra dit is gebeurd kan alles door een advocaat worden gecontroleerd en officieel in een plan worden vastgelegd.

Kortom, communicatie staat centraal in het gehele proces en dit is precies waar het online aspect een handje bij kan helpen. Door bijvoorbeeld online documenten te maken met bovengenoemde afspraken en direct vanuit thuis met elkaar te chatten over eventuele misverstanden wordt het gehele communicatieproces aanzienlijk korter dan wanneer er wekelijks afspraken moeten worden gemaakt om bij elkaar te zitten en de scheiding in persoon te regelen.

Over het algemeen wordt er bij een online echtscheiding een stappenplan opgesteld voor beide partijen zodat er niks over het hoofd wordt gezien. Een dergelijk stappenplan kan er als volgt uitzien en neemt over het algemeen 5 weken in beslag:

  1. Aanvraag voor echtscheiding bij een online bemiddelaar
  2. Beide partijen vullen online een formulier in met algemene gegevens over de huidige situatie
  3. Er wordt een voorlopige scheidingsovereenkomst opgesteld
  4. Beide partijen keuren de voorlopige overeenkomst goed / af / passen deze waar nodig aan
  5. Als beide partijen het eens zijn wordt de overeenkomst officieel gemaakt
  6. Officiële  scheidingsovereenkomst wordt naar de rechtbank gestuurd
  7. Scheiding wordt officieel afgerond

Onverantwoord of juist handig?

De vFAS (Vereniging van Familierecht Advocaten en Mediators) laat weten de trend van online een echtscheiding regelen onverantwoord te vinden. De reden hiervoor is dat in vrijwel elke echtscheiding complexe fincanciele en sociale zaken meespelen die niet al ‘chattend’ op te lossen zijn, aldus Dianna Kroeze, voorzitter vFAS.

Toch kiezen steeds meer koppels voor een online echtscheiding. Dit ligt aan het feit dat het gehele proces vanaf het besluit tot scheiden tot een offciele echtscheidingsakte in handen hebben een stuk korter en goedkoper is dan voorheen.

Zo is een echtscheiding via het online kanaal vaak na ongeveer 5 weken geregeld en enkele honderden euro’s goedkoper terwijl het via de traditionele route wel 2 a 3 maanden kan duren voordat alle zaken zijn geregeld.